NL | FR

Bijen herkennen

Bijen zijn vliesvleugelige insecten. Ze beschikken over 2 paar dunne vleugels (~ als een vlies) met weinig beadering, 6 poten en een lichaam onderverdeeld in een kopstuk, borststuk en achterlijf.

Opgepast om bijen niet te verwarren met insecten die erop lijken, zoals zweefvliegen en wespen. Deze brochure van de Gentse universiteit, deze webpagina van Natuurpunt en deze folder van de KBVE en het Museum voor Natuurwetenschappen zetten de verschillen op een rijtje.

Bijensoorten onderscheiden zich onder andere van elkaar door de beadering van de vleugels, de lengte en vorm van de tong, de beharing, de kleur en de lengte van de antennen. Het is dus niet zo simpel om uit te maken welke bijensoort precies voorbij zoemt. Met de zoekkaarten van de Kaaihoeve en van Veldwerk Nederland kan je de meest voorkomende hommelsoorten herkennen. Met dit boekje kan je een aantal wilde bijensoorten op naam brengen. Ook deze zoekkaart over wilde bijen in de tuin helpt je op pad.

Op de websites species.be en Atlas Hymenoptera vind je bij het doorklikken heel wat fotomateriaal. Op deze webpagina van Natuurpunt vind je een overzicht van diverse bijen(groepen). En via deze link vind je een document dat aangeeft hoe bijen, wespen, hommels en zweefvliegen van elkaar verschillen en dat je helpt om solitaire bijen te identificeren. In dit lijstje vind je bijkomende werken om soorten te identificeren.

Op waarnemingen.be kan je observaties van bijen doorgeven. Je vindt er ook een uitgebreid aanbod van foto's van de verschillende waargenomen bijensoorten.

 

Deel